Со нашите индивидуални акции да помогнеме во јакнење на јавната свест за прашањето на климатските промени и да предложиме можни решенија во надминување и адатптација на оваа глобална криза.
Затоа ве покануваме да ни се приклучите во заедничката кампања за актуелизирање на прашањата за поврзаноста на нашата храна и климатските промени, поддржувајќи ги нашите предизвици.
#ПосенПеток
Интензивното, индустриско производство на храна има големо негативно влијание на животната средина. Производството и консумацијата на месо е во постојан раст и зазема застрашувачки размери. Интензивното сточарство безмилосно ги троши природните ресурси, го окупира плодното земјиште за производство на добиточна храна, ја загадува животната средина и произведува стакленички гасови, особено на метан. Мора сите да придонесеме за запирање на овој тренд.
Посниот ручек во петок е дел од нашата традиција која треба да продолжиме да ја негуваме, но истовремено е пример да размислиме, како да изгледаат нашите оброци од иднината. Штедливи, одржливи, ефтини и здрави оброци кои се добри за вас и се пријатели на планетата.
Разбудете го еко-свесниот гурман во себе, согласно со вашите афинитети и идеалите на Слоу Фуд, вклучете се во предизвикот #ПосенПеток и прикажете ја вашата поддршка на социјалните медиуми:
- Фотографирајте или снимете видео што ве прикажува како готвите, јадете или споделувате храна или чинија за кои сметате дека ги претставуваат вредностите на кампањата. За повеќе детали информирајте се тука.
- Објавете ја фотографијата или видеото на еден од вашите профили на социјалните мрежи, помеѓу 03 јули и 31 август 2020 година, користејќи ги хаштазите: #ПосенПеток и #ХранаЗаПромени
- Предизвикајте ги со тоа што ќе ги „тагирате“ во објавата вашите пријатели или некоја позната јавна личност која ја познавате и замолете ги да го сторат истото!
Се надеваме дека можеме да сметаме на вашата поддршка на предизвикот #ПосенПеток и на кампањата „Храна за промени“.