Одете „Слоу“ во вашиот живот

Обидете се да произведувате дел од вашата храна. Дури и само на вашиот прозорец.
Придружете се во општествена градина и растете храна со други.
Поврзете се со вашето локално поглавје на Слоу Фуд.

Направете вистински избор
Купувајте сурови производи. Гответе ги нив. Јадете ги нив.
Избегнувајте преработени производи со долг список на додатоци.
Јадете вистинска храна.

Секогаш кога е можно, знајте ја приказната зад храната која ја купувате.
Купувајте локална храна; откриете што е во сезона!

Одете Слоу во вашата заедница
Гответе и јадете со другите – не само со семејството и со пријателите.
Доведете нови луѓе и перспективи на трпезата.

Ракувајте се со рацете кои ве хранат. Сретнете ги луѓето кои ја растат вашата храна. Купувајте од пазар за фармери, посетете фарма или зачленете се во кооператива која нуди Земјоделска програма подржана од заедница.
Научете за вашата локална или регионална историја на храна и културолошки традиционални јадења.