АГЕНДА
Сала 1: Конференција „Биодиверзитет на млеко“
11.00ч. Регистрација на учесниците;
11.30ч. Отворање на конференцијата и претставување на кампањата;
- Емилија Неделковска, „Слоу Фуд“, програмски координатор;
- доцент Д-р Наташа Матева, Институт за сточарство, координатор на кампањата.
11.45ч. Сесија 1: Различни видови, раси и млека
Традицијата и сточарството, локални видови и раси на домашни млекодајни животни, состојба и перспективи, актуелни политики за зачувување на екстензивното сточартсво во руралните средини;
- проф Д-р Владимир Џабирски, ФЗНХ;
- доцент Д-р Кочо Порчу, ФЗНХ.
12.45ч. Кафе пауза
13.00ч. Сесија 2: Во одбрана на суровото млеко
„Арка на вкусови“ – каталог на „Слоу Фуд“, автохтони сирења и млечни производи во Македонија;
Заштита на географско потекло, пристап до пазар и хигиенска регулатива за традиционалните производства на сирење;
- проф Д-р Соња Србиновска, ФЗНХ;
- доцент Д-р Весна Левков, Институт за сточарство.
Сала 2: Слоу Фуд eдукација
11.30ч. Проекција на документарниот филм: Бито, вечното сирење;
13.00ч. Работилница за вкус: дегустација и спарување на македонски сирења со вино.
Сала 3: Салон на млечните вкусови
11.00ч. Од млеко до сирење – работилница за млеко за деца;
14.30ч. Презентација на автохтони млечни производи;
Закуска со готвачите на „Слоу Фуд“.