Конференција: Биодиверзитет на млеко во организација на „Слоу Фуд“ Македонија и Факултет за земјоделски науки и храна, Скопје

Соопштенија за јавностКонференција: Биодиверзитет на млеко во организација на „Слоу Фуд“ Македонија и Факултет...

Сподели

АГЕНДА

Сала 1: Конференција  Биодиверзитет на млеко

11.00ч. Регистрација  на  учесниците;
11.30ч. Отворање на конференцијата  и  претставување  на   кампањата;

  • Емилија Неделковска, „Слоу Фуд“, програмски координатор;
    • доцент Д-р Наташа Матева, Институт за сточарство, координатор на кампањата.

11.45ч. Сесија 1: Различни  видови, раси  и  млека

                Традицијата и  сточарството, локални видови и раси на домашни   млекодајни животни, состојба и перспективи, актуелни политики за   зачувување  на  екстензивното  сточартсво  во  руралните средини;

  • проф Д-р Владимир Џабирски, ФЗНХ;
    • доцент Д-р Кочо Порчу, ФЗНХ.

12.45ч. Кафе пауза

13.00ч. Сесија 2: Во одбрана на суровото млеко

                 „Арка на вкусови“ – каталог на „Слоу Фуд“,  автохтони сирења  и  млечни производи во Македонија;
Заштита на географско  потекло, пристап до пазар и хигиенска регулатива за  традиционалните производства на сирење;

  • проф Д-р Соња Србиновска, ФЗНХ;
    • доцент Д-р Весна Левков, Институт за сточарство.

Сала 2: Слоу Фуд eдукација

11.30ч. Проекција на документарниот филм:  Бито, вечното сирење;
13.00ч. Работилница за вкус: дегустација и спарување на македонски сирења со вино.

Сала 3: Салон  на  млечните вкусови

11.00ч. Од  млеко  до сирење – работилница за млеко за деца;
14.30ч. Презентација на автохтони млечни производи;

                Закуска со готвачите на „Слоу Фуд“.

Slow Wine Fair 2023: „Да“ за локалното вино со висок квалитет

Првиот знак за успешноста на настан од меѓународни рамки...

Slow Wine Fair 2023: Македонските вина на светската мапа со најдобрите винарии

Од денеска до вторник, 26-28 февруари, сите патишта водат...

Излезе третиот број на „Полжавче“

Семето-ркулец на животот е носечка тема на третиот број...