Слоу Фуд залаци

Видовите на растенија и животни, како и микроорганизмите, габите и бактериите исчезнуваат со огромна брзина, непредвидена во историјата на планетата. Секоја година 27.000 видови исчезнуваат засекогаш. Тоа значи три видови на секој час.

Едно истражување од 2011 година направено од Универзитетот на Екстер, Велика Британија предвидува постојано исчезнување на еден од десет видови до крајот на овој век.

Сведоци сме на она што многумина го нарекуваат шесто масовно  истребување на видовите. За време на петтото, пред 65 милиони години, се случило изумирањето на диносаурисите. Сепак постои значителна разлика помеѓу моменталното изумирање и тие од минатото. Оваа глобална еколошка криза е предизвикана од луѓето.

Целата брошура симни ја од тука.