Истанбул, Турција
19-20, ноември 2014
НАЦРТ ДНЕВЕН РЕД
Ден 1: Локално производство на храна-тековна состојба, можности и предизвици
09:00 – 09:30 Регистрација на учесниците
09:30 – 09:45 Воведни обраќања
Претставник на Делегација на ЕУ, ТАКСО.
09:45 – 11:00 Пленарна сесија: Тековната состојба во Турција и Македонија
Претставници на проектот ESSEDRA;
Пленарна сесија: Политики на ЕУ за локално и традиционално производство на храна и искуства на ГО од ЕУ
Институции на ЕУ и претставници на ГО од ЕУ.
11:00 – 11:30 Пауза за кафе
11:30 – 12:30 Панел: Ограничувања во производството на храна поради постојната регулатива – од аспект на здруженија на производители и ГО:
ГО од Турција и Македонија.
12:30 – 14:00 Ручек
14:00 – 17:00 Работилници: Истражување на можностите и предизвиците (пауза за кафе во 15:30);
- Тековна состојба и потребите на прехранбеното производство вклучувајќи стандарди за хигиена во однос на реформите за пристапување кон ЕУ;
- Тековна состојба и потреби за маркетинг на локалното и традиционалното производство на храна во однос на реформите за пристапување кон ЕУ.
17:00 – 18:00 Презентирање на работата во групи и крај на првиот ден.
Ден 2: Процес на пристапување кон ЕУ – капацитети на ГО и нивно учество во процесите на реформи на локалното производство на храна
09:00 – 09:30 Регистрација на учесниците
09:30 – 12:00 Работилници:
- Тековна состојба и потребите од пристап до информации и учество во донесувањето одлуки за ЕУ процесите на реформи на локалното производство на храна;
- Тековна состојба и потребите од капацитети на ГО и партнерства меѓу ГО кои што работат во областа ;
- Можности за ГО да имаат корист од пристапниот процес кон ЕУ за подобрување на состојбата во локалното и традиционалното производство на храна .
12:15 – 15:30 Вмрежување и настан на ESSEDRA – „Арка на Вкусови“ ;
Ручек.
15:30 – 16:00 Затворање на настанот.