Трансформација на локалното производство на храна во пристапниот процес кон ЕУ: можности и предизвици

Соопштенија за јавностТрансформација на локалното производство на храна во пристапниот процес кон ЕУ: можности...

Сподели

Истанбул, Турција
19-20, ноември 2014

НАЦРТ ДНЕВЕН РЕД

Ден 1: Локално производство на храна-тековна состојба, можности и предизвици

09:00 – 09:30 Регистрација на учесниците

09:30 – 09:45 Воведни обраќања
Претставник на Делегација на ЕУ, ТАКСО.

09:45 – 11:00 Пленарна сесија: Тековната состојба во Турција и Македонија
Претставници на проектот ESSEDRA;
Пленарна сесија: Политики на ЕУ за локално и традиционално производство на храна и искуства на ГО од ЕУ
Институции на ЕУ и претставници на ГО од ЕУ.

11:00 – 11:30 Пауза за кафе

11:30 – 12:30 Панел: Ограничувања во производството на храна поради постојната регулатива – од аспект на здруженија на производители и ГО:
ГО од Турција и Македонија.

12:30 – 14:00 Ручек

14:00 – 17:00 Работилници: Истражување на можностите и предизвиците (пауза за кафе во 15:30);

  • Тековна состојба и потребите на прехранбеното производство вклучувајќи стандарди за хигиена во однос на реформите за пристапување кон ЕУ;
  • Тековна состојба и потреби за маркетинг на локалното и традиционалното производство на храна во однос на реформите за пристапување кон ЕУ.

17:00 – 18:00 Презентирање на работата во групи и крај на првиот ден.

Ден 2: Процес на пристапување кон ЕУ – капацитети на ГО и нивно учество во процесите на реформи на локалното производство на храна

09:00 – 09:30 Регистрација на учесниците

09:30 – 12:00 Работилници:

  • Тековна состојба и потребите од пристап до информации и учество во донесувањето одлуки за ЕУ процесите на реформи на локалното производство на храна;
  • Тековна состојба и потребите од капацитети на ГО и партнерства меѓу ГО кои што работат во областа ;
  • Можности за ГО да имаат корист од пристапниот процес кон ЕУ за подобрување на состојбата во локалното и традиционалното производство на храна .

12:15 – 15:30 Вмрежување и настан на ESSEDRA – „Арка на Вкусови“ ;
Ручек.

15:30 – 16:00 Затворање на настанот.

Slow Wine Fair 2023: „Да“ за локалното вино со висок квалитет

Првиот знак за успешноста на настан од меѓународни рамки...

Slow Wine Fair 2023: Македонските вина на светската мапа со најдобрите винарии

Од денеска до вторник, 26-28 февруари, сите патишта водат...

Излезе третиот број на „Полжавче“

Семето-ркулец на животот е носечка тема на третиот број...